Turizmde Yeni Hedef: Beyaz Yaka
Hüseyin Çağlar İnce
Aralık 23, 2019
‘Beyaz yakalı’ çalışanların ağırlıklı olarak kullandığı LinkedIn’nin 2015 verilerine göre, LinkedIn’i kullanan 4 milyon 300 bin beyaz yaka çalışan var ve bu grubun 500 bini yönetici kategorisinde yer alıyor. Türkiye’de çalışan yaklaşık 4 milyon ‘beyaz yakalı’, daha çok doğal ve kültürel anlamda kendilerine hitap eden, alternatif turizm çeşitliği görebildikleri tatilleri tercih ediyor. Beyaz yakalıların tatil tercihleri arasında, Türkiye’de Ege’nin butik tatil imkanları ve yurt dışı seçenekleri yer alıyor.
Peki bu kitle için neler yapılabilir?
Şu anki durumda her şey dahil konseptin hakim olduğu; deniz, kum, güneş turizminin ağırlıkta yapıldığı bölgelerimize bir göz atalım:
Miras Coğrafya
Akdeniz Bölgesi, bulunduğu coğrafya ve zengin biyoçeşitliliği ile Avrupa’nın en zengin doğal alanlarına sahip. Bu doğa, insanoğlunu mağara yaşamından bu yana ağırlıyor. Örneğin Antalya, bir çok mitolojik hikayeye, efsanelere ev sahipliği yapmış bir kent.
Doğanın Son Sığınakları
Günümüzde dünyada sadece Antalya’da yaşayan 250 bitki türüne, Avrupa’da sadece bu coğrafyada yaşam bulan Karakulak’a ev sahipliği yapıyoruz. Alageyik doğal olarak yeryüzünde sadece bu coğrafyada yaşıyor. Dünyada sadece 700 birey kaldığı tahmin edilen Akdeniz foku ile Antalya yat limanında birlikte yaşıyoruz.
Müthiş bir coğrafyaya sahibiz. Ve bu coğrafyada birçok alternatif turizm kolu, planlı, taşıma kapasitesi ve koruma kullanma dengesi altında gerçekleştirilebilir. Ne yazık ki ülkemizde henüz bunları bir arada gerçekleştirebilen güzel bir örnek yok. Birbirine dayanarak gelişim gösteren alternatif turizm kolları, içinden geçtiğimiz krize doğrudan çözüm olamayabilir, ama uzun vadede bu yaraya merhem olabilir ve turizme vizyon katkısı koyabilir.
Bu geniş bir süreçte yapılabilecek bir çalışmadır, ama hızlı sonuç alabileceğimiz küçük ve örnek bir çalışma da yapılabilir. Bunun için öncelikle marka ve aktivite belirleyip, bunları ön plana çıkararak alt yapı hazırlamak gerekir.
4 Marka 4 Aktivite
Başlangıç olarak, 4 tane farklı aktiviteyi barındırabilecek, farklı konseptlere sahip, 4 doğal ve kültürel mekan belirlenerek marka çalışması yapılabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, bu mekanların ayrı ayrı aktivitelerin yapılacağı, aynı zamanda marka olabilecek mekanlar arasından seçilmesidir.
*Halihazırda bir teleferiğin bulunduğu ve zaten marka olan Tahtalı Dağı ile Olimpos, bir örnek olabilir. O dağın biyolojik zenginliği, jeolojik bir müze oluşu ve mitolojik anlamı birleştirildiği zaman, hedef kitleyi cezbedilecektir. Bu bütünlük, bu anlama özgü bir aktivite ile sağlanır.
*Bir başka örnek de Köprü Çayı-Eurymedon Tanrısı- Boğaz Kent Kuş Cennet-Aspendos bütünlüğü olabilir. Burada da kuş gözlemciliği, tekne turları ile desteklenebilir.
*Sedir Ormanı’nda yapılacak orman banyosu da farklı bir aktivite olarak değerlendirilebilir. (Orman banyosu, insanların telefon ve fotoğraf makinelerini yanlarına almadığı, doğayı dinleyebileceğiniz ve doğaya dokunabileceğiniz bir etkinliktir.)
*Son olarak, Kemer bölgesindeki Yörük kültürünü tanıtan atölye çalışmaları yapılması, bu aktivitenin film gösterimi ve söyleşiler ile süslenmesi düşünülebilir.
Kokartlı rehberlerin eğitimi
Tabii, tüm bunların yapılabilmesi için bir alt yapı hazırlığı gerekiyor. Bu amaçlar, 4 ayrı nokta için ilk etapta 40 rehberin, 5 günlük kurslar ile uygulamalı olarak eğitilmesi planlanabilir. Bu 4 nokta için ayrı ayrı briflerin hazırlanması ve çalışılması gerekmektedir.
Tanıtım
Hedef kitleye ulaşabilecek mecralarda 360 derece (sosyal medya, dergi, gazete vs.) reklam yapılabilir. Bunun için aktivite fotoğrafları ve 1-2 dakikalık sosyal medya tanıtım filmleri hazırlanması gerekir.
Sonuç olarak, bu basit ve uygulanabilir bir proje. Fakat projenin bütün detayları, deneyimli turizmcilerle ve eko-turizm uzmanlarıyla çok daha farklı bir boyuta taşınabilir ve uygulanabilir.